Radiofrecvență


Procedeul s-a impus ca metodă esențială și eficientă în reîntinerirea și creșterea fermității pielii, în tratamentul celulitei și al adipozităților localizate și în restabilirea microcirculației superficiale.

Principiul care se află la baza tehnicii de radiofrecvență este generarea unui șoc termic la nivelul straturilor profunde ale pielii pentru a stimula o reacție de regenerare din partea organismului.

Căldura generată la nivelul dermului superficial și profund determină denaturarea fibrelor de colagen (5-20%) și, în consecință, o contracție imediată a fibrelor. Astfel sunt stimulate fibroblastele care vor produce colagen nou

Radiofrecvența – mecanism de acțiune

Efectul este vizibil chiar după primul tratament de radiofrecvență, grație contracției fibrelor de colagen, în schimb efectul profund cu producerea de colagen nou se vede după câteva săptămâni sau chiar luni de la începerea tratamentului.

Toate aceste procese au loc fără a se produce efecte secundare la nivelul pielii. Studiile clinice efectuate nu au demonstrat niciun efect secundar asupra melaninei, radiofrecvența putând fi utilizată și pe tegumente închise la culoare, fără apariția de pigmentări post-tratament.

Tratamentul cu radiofrecvență este indicat în combaterea acumulărilor adipoase, a aspectului inestetic cauzat de celulită, a stazelor circulatorii și limfatice, în cazul pierderii tonifierii cutanate la nivelul brațelor, abdomenului, coapselor și sânilor. Prin radiofrecvență se obține îmbunătățirea structurii țesuturilor alterate de patologii microcirculatorii, în mod deosebit: nodulii fibroși, laxitatea cutanată și consistența țesuturilor.

Radiofrecvență – rezultate

Radiofrecvența este de mai multe tipuri: radiofrecvență monopolară, bipolară și multipolară. Radiofrecvența monopolară se realizează cu un singur electrod, cea bipolară se efectuează cu ajutorul a doi electrozi poziționați pe corp la o distanță mică, iar radiofrecvența multipolară folosește trei sau mai mulți electrozi.

Radiofrecvența monopolară pătrunde în profunzime până la nivelul fasciei musculare, solicită o energie mare, procedura fiind mai dureroasă (rezultatele apar după câteva luni).

Radiofrecvență bipolară are o acțiune superficială, rezultatele fiind vizibile mai repede (câteva săptămâni), solicită o energie mai mică, dar în acest caz există riscul arsurilor.

În schimb, radiofrecvența tripolară sau multipolară se bazează pe faptul că trei sau mai mulți electrozi direcționează energia către centru, fapt ce permite focalizarea razei de acțiune într-un singur punct, cu un consum de energie mic.

Unele aparate combină radiofrecvența cu laserul sau cu lumina intens pulsantă (IPL), pentru a trata pigmentarea neuniformă și pentru a elimina părul nedorit, precum și pentru a netezi ridurile fine. Tratamentul cu radiofrecvență nu este invaziv, nu se face cu anestezie sau alte substanțe injectabile, este destul de rapid și nu presupune o perioadă de recuperare. Pacientul își poate relua activitatea normală imediat după intervenție.

Complicațiile care pot apărea în timpul tratamentului sunt: senzația de căldură și pișcăturile. Unele aparate sunt prevăzute din fabricație cu mecanisme de răcire pentru a proteja pielea de căldura excesivă și pentru a face tratamentul mai confortabil. Posibilele efecte secundare care pot apărea în urma tratamentului cu radiofrecvență sunt: eritemul, apariția unor vezicule și edemul ușor.

Efectele secundare dispar în câteva ore, cel mult câteva zile.

Indicații radiofrecvență:

  • atenuarea ridurilor;
  • îmbunătățirea tonusului pielii;
  • eliminarea adipozităților localizate;
  • eliminarea nodulilor celulitici;
  • stimularea microcirculației superficiale și a schimburilor celulare;
  • eliminarea edemelor și a stazelor limfatice.

Contraindicații radiofrecvență:

  • sarcina și alăptarea;
  • prezența unor leziuni pe zona de aplicare a tratamentului;
  • herpesul în stare acută;
  • persoane cu stimulator cardiac, aparat dentar, proteze metalice;
  • boli musculare.