Fillere cu acid hialuronic
Sunt cele mai folosite substanțe de umplere, atât pentru ștergerea ridurilor, cât și pentru remodelajul volumetric al feței și corpului, acidul hialuronic fiind un component fiziologic al tegumentului și structurilor organismului nostru, tolerat, prin urmare, fără reacții de respingere.
Injectare Acid Hialuronic
Fillere cu acid hialuronic.
În ultimul timp, piața a fost invadată de o multitudine de branduri de acid hialuronic, de proveniență mai mult sau mai puțin obscură.
Pentru un rezultat de calitate este obligatorie folosirea unui acid hialuronic de calitate, produs de o firmă recunoscută internațional, care are în spate studii clinice publicate, care oferă traininguri doctorilor și îi susține în cazul apariției unor complicații.
Clinica Dr. Cristina Bejan folosește: Juvederm, Teosyal, Chroma, Regenyal, Mesoestetica, toate aceste game fiind de prim rang în estetica europeană și aprobate de FDA.
Sunt cele mai utilizate substanțe de umplere, atât pentru ștergerea ridurilor, cât și pentru remodelarea volumetrică a feței și corpului, acidul hialuronic fiind un component fiziologic al tegumentului și structurilor organismului nostru, tolerat, și prin urmare, fără reacții de respingere.
Acidul hialuronic este o substanță macromoleculară care se găsește în spațiul intercelular al epidermei. Principala sa funcție este de a reține apa și de a-și mări volumul, putând corecta astfel depresiuni ale pielii (riduri).
Acidul hialuronic suferă metabolizarea din partea organismului și, după un timp, dispare din locul în care a fost injectat. Această proprietate asociază dezavantajul că umplerile trebuie repetate periodic, dar și marele avantaj că, dacă pacientul nu se poate obișnui cu aspectul său de după injectare, această situație se rezolvă de la sine, prin metabolizarea fiziologică a acidului hialuronic injectat și dispariția aspectului pe care pacientul nu îl agreează.
Trebuie să precizăm că nu doar timpul este principalul dușman al pielii, ci și bagajul genetic, activitatea hormonală (scăderea titrului de estrogeni la menopauză), îmbătrânirea musculară, expunerea la razele solare (UVA , UVB și saloanele de bronzat atunci când timpul de expunere este exagerat), fumatul, stresul, alimentația necorespunzătoare.
Ce se poate corecta cu un filler cu acid hialuronic?
Pot fi corectate ridurile de expresie de la nivelul frunții (în asociere cu toxina botulinică, atunci când e cazul), ridurile apărute de la nas spre buze (nazo-labiale), linia de marionetă (ridurile în colțul gurii), ridurile de la nivelul gâtului; se poate efectua un lifting al sprâncenelor (tot în asociere cu toxina botulinică), pot fi reconturati pomeții și obrajii, ovalul feței.
Când este injectat, acidul hialuronic întinde pielea, o tonifică și creează o imagine proaspătă, cu un aspect mai tânăr și mai sănătos.
Beneficiile injectării acidului hialuronic durează în general câteva luni, deci nu sunt permanente. Ca atare, tratamentul se repetă la interval de 6-12 luni, în funcție de dorințele pacienților și de substanța injectată.
Există numeroase formule de acid hialuronic, în funcție de metodologia de fabricație, fiecărei formule revenindu-i o anume indicație terapeutică. După injectarea de acid hialuronic pot apărea incidente la locul injectării traduse prin roșeață, edem și uneori mici vânătăi, incidente care pot fi tratate cu antiinflamatorii nesteroidiene, creme cu arnică sau vitamina K, pungă cu gheață.
Pentru prevenirea vânătăilor este de dorit că pacientul/pacienta să nu ia aspirină sau anticoagulante cu câteva zile înainte de injectare și să fie la câteva zile distanță de ciclul menstrual.
O complicație deosebit de gravă este injectarea de acid hialuronic într-un vas de sânge, producându-se necroza zonei vascularizate de vasul obstruat și în cazuri extreme, în caz de injectare la nivelul ridurilor dintre sprâncene sau pentru corecția formei nasului, se poate produce chiar orbire.
Nici un doctor nu este protejat de posibilitatea de a produce o obstrucție vasculară.
Anecdotic, în lumea esteticienilor se spune că fiecare doctor are, o dată la 10 ani, cel puțin o ocluzie vasculară.
“Eu am 20 de ani de practică și am avut deja 2 ocluzii pe care le-am tratat cu succes și fără sechele pentru pacientă”, spune dr. Cristina Bejan.
Un doctor care cunoaște foarte bine anatomia facială, care participă regulat la instruiri și traininguri, va ști cum să injecteze și, foarte important, va ști să recunoască imediat acest tip de complicație și să acționeze rapid pentru a împiedica orice consecințe.
Există protocoale de tratament pe care orice doctor care se respectă le visează și noaptea și care prevăd întotdeauna medicația necesară pentru tratament.
Această medicație este disponibilă doar medicilor, pe baza de parafă, iar anumite persoane care se dau drept doctori și injectează în sufragerie nu au acces la ea.
Înainte de a decide unde vă veți duce pentru a vă injecta diverse fillere, asigurați-vă că persoana care vă injectează este doctor cu drept de liberă practică în estetica medicală.
Injectarea este puțin dureroasă și frecvent este suficientă anestezia locală cu creme anestezice și/sau utilizarea pungii cu gheață.
Pentru unele indicații, cum ar fi cum ar fi buzele, în cazul unor persoane mai anxioase, se poate face anestezie injectabilă la nivelul gingiei.
Indicații frecvente pentru acidul hialuronic:
- ameliorarea cearcănelor;
- ștergerea șanțului lacrimilor;
- ștergerea șanțurilor nasogeniene;
- ștergerea liniilor de marionetă;
- remodelarea formei și volumului buzelor;
- remodelarea formei nasului;
- remodelarea formei bărbiei;
- remodelarea volumului obrajilor.
Mărci și tipuri de substanțe injectabile de umplere
Pe piața noastră apar în permanență noi mărci și tipuri de substanțe injectabile de umplere, pe bază de acid hialuronic. Întotdeauna este necesar să vă consultați cu un specialist care se ocupă cu injectarea acestor substanțe de umplere și să vă informați asupra tuturor proprietăților materialului de umplere ales.
Cele mai folosite în Clinica Dr. Cristina Bejan sunt:
Juvederm: gama de top de acid hialuronic produs în Franța, material resorbabil utilizat pentru corectarea ridurilor și pentru mărirea buzelor. Rezistă între 7-12 luni;
Teosyal: acid hialuronic fabricat în Elveția, rezistă 7-8 luni;
Mesofiller: relativ nou intrat pe piață, produs de Mesoestetic Spania, liderul mondial în produse de mezoterapie, rezistă 7-8 luni;
Chroma Saypha: acid hialuronic fabricat în Austria, rezistă 6-7 luni;
Regenyal, produs în Italia, un acid de calitate, cu remanentă 6-7 luni, singura deficiență fiind lipsa lidocainei și pentru injectare este nevoie de anestezie dentară.