Carboxiterapia


Carboxiterapia

Dacă, până acum, nicio metodă nu și-a dovedit eficiența pe termen lung împotriva vergeturilor, iată că specialiștii susțin despre carboxiterapie că ar fi cea mai revoluționară invenție de la toxina botulinică încoace.

Cum acționează carboxiterapia?

Carboxiterapia reprezintă injectarea cu un aparat special, de dioxid de carbon sub piele și în depozitele de grăsime.

La Clinica Dr. Cristina Bejan se folosește pistolul de carboxiterapie de la Mesoestetica, cu cartușe individuale de gaz.

Aceste injecții cu CO2 transmit creierului mesajul că, în zona injectată, oxigenarea este deficitară și, ca urmare, cresc afluxul de oxigen și vascularizația, se dilată vasele de sânge și se stimulează eliminarea toxinelor și regenerarea celulelor epidermei. Carboxiterapia nu este nicidecum nouă, fiind folosită în Franța în urmă cu câteva decenii, ca tratament pentru circulația sanguină proastă, obstruarea arterelor și alte probleme la nivelul inimii.

Cea mai nouă descoperire a specialiștilor de la Universitatea din Siena, Italia, scoate la iveală și efectele remarcabile în reducerea stratului de grăsime. În cadrul studiului, 48 de femei au urmat șase ședințe de terapie pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care cercetătorii au constatat o reducere a dimensiunii coapselor și taliei cu 2 cm, respectiv 3 cm și o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii, aceasta devenind mai fermă și mai puțin afectată de celulită.

S-a dovedit științific că CO2 stimulează, de asemenea, lipaza din tesutul adipos, ducând la scăderea și distrucția țesutului gras.

Studiile au demonstrat: carboxiterapia îmbunătățește elasticitatea pielii, îmbunătățește circulația, încurajează repararea colagenului, îmbunătățește aspectul liniilor fine și ridurilor și distruge depozitele adipoase localizate.

Dioxidul de carbon este un component natural al ființei noastre. Respirăm oxigen și expirăm dioxid de carbon. Plantele preiau dioxidul de carbon și, la rândul lor, ne oferă oxigenul de care avem nevoie. Nu există riscuri cunoscute asociate cu carboxiterapia. Injecția de dioxid de carbon a fost folosită în siguranță de ani de zile pentru a facilita operațiile endoscopice ale abdomenului.

Carboxiterapie pentru cearcănele colorate

Carboxiterapia poate îmbunătăți considerabil aspectul cearcănelor întunecate de sub ochi. Deși uneori sunt cauzate de pigmentul întunecat sau de o depresiune goală sub pleoapele inferioare (deformarea prin lacrimă), majoritatea cearcănelor întunecate de sub ochi sunt cauzate de circulația slabă sub pleoapele inferioare, de staza venoasă și de drenajul limfatic deficitar.

Dr. Zdinak a proiectat și realizat primul studiu din literatura engleză folosind carboxiterapie pentru întinerirea regiunii de sub ochi. Ea a descoperit că, prin injectarea unei cantități mici de dioxid de carbon gazos, chiar sub pielea pleoapei inferioare, circulația a fost crescută și cearcănele întunecate de sub ochi s-au îmbunătățit semnificativ. Tratamentul durează doar cinci minute și este practic nedureros și fără riscuri.

O serie de 2-6 tratamente distanțate la o săptămână este suficientă pentru a obține un rezultat foarte bun.

Tratamentul se face sub cremă anestezică, există un mic disconfort în momentul injectării, pielea din jurul ochilor se umflă și, în 10 minute, revine la normal, iar, pentru 2 ore, ochii arată ca după un plâns serios. Se poate combina cu un peeling periocular de depigmentare pentru un efect mai puternic. După procedură se pot aplica cremele obișnuite, dar trebuie evitată expunerea la căldură sau la soare.

Carboxiterapia tratează efectul, și nu cauza cearcănelor colorate, fiind necesare ședințe de întreținere de 2 ori pe lună după tratamentul intensiv de 6-8 ședințe.

Carboxiterapie pentru celulită

Celulita se referă la aspectul de coajă de portocală de pe coapse și fese și afectează aproximativ 95% din populația feminină normală. Există multe motive pentru care majoritatea femeilor sunt predispuse la celulită, în timp ce afecțiunea este mult mai rară la bărbați.

Pentru început, structura de bază a pielii este diferită la bărbați și la femei. Pielea masculină tinde să fie mai groasă, iar septurile fibroase sunt mai groase, încrucișate și orientate la 45 de grade. Femeile au pielea mai subțire, iar septurile subiacente nu sunt încrucișate și sunt verticale pe suprafața pielii. Femeile au mai multe straturi de grăsime decât bărbații, iar stratul de grăsime subcutanat la femei este reglat de hormoni și nu răspunde la dietă și exerciții fizice.

Estrogenul, hormonul feminine, determină aceste celule adipoase să stocheze grăsime, în timp ce hormonul masculin, testosteronul, stimulează celulele adipoase să descompună grăsimea. Astfel că femeile sunt predispuse genetic la stocarea energiei sub formă de grăsime pentru a furniza energie în timpul sarcinii. Femeile au, de asemenea, un procent mai mare de grăsime corporală în zonele coapselor, șoldurilor și abdomenului, iar aceste celule adipoase sunt rezistente la dietă și exerciții fizice. Direct sub stratul de grăsime se află un strat de țesut conjunctiv format din colagen, numit „septuri fibroase”. Când septurile fibroase sunt deteriorate, celulele adipoase subcutanate sunt împinse prin regiunile deteriorate și sunt strânse în mici umflături care dau pielii de deasupra aspectul „încrețit” sau „gropițe”, pe care îl numim celulită.

Femeile au încercat, fără rezultat, numeroase terapii pentru a elimina celulita, inclusiv diverse creme, endermologie, masaj de drenaj limfatic etc., deoarece niciuna dintre aceste terapii nu corectează problemele fiziologice care stau la baza circulației deficitare și a septurilor de colagen deteriorate. Două terapii care s-au dovedit promițătoare în eliminarea acestei probleme dificile: Thermage CL și carboxiterapia. Carboxiterapia a fost folosită inițial în scopuri estetice, de către brazilieni, pentru a sculpta depozitele grase reziduale post-liposucție de deasupra genunchilor, iar studiile histologice au arătat că celulele adipoase și septurile au fost rupte de gazul CO2, lăsând nevătămate structurile pielii și nervii rămași. S-a demonstrat că are loc și remodelarea colagenului, precum și îngroșarea și netezirea pielii de deasupra.

Carboxiterapie pentru vergeturi

Vergeturile (striae distensae) sunt caracterizate de benzi liniare de piele decolorată sau încrețită care apar în urma unor îngrășări rapide sau în momentul dezvoltării corpului în timpul pubertății. Vergeturile devin vizibile când se scade în greutate, cauza formării lor fiind ruperea fibrelor de elastină și colagen din tegument. Se formează de obicei pe abdomen, fese, coapse și sâni. Femeile dezvoltă vergeturi mai frecvent decât bărbații, fiind observate la 90% dintre femeile însărcinate, din cauza unei combinații de factori hormonali, împreună cu stresul crescut asupra colagenului și elastinei din piele.

Unele studii au indicat că striurile sunt o formă de țesut cicatricial care se formează ca răspuns la ruptura de colagen și modificările fibrelor elastice. Vergeturile nou formate au o culoare roșiatică „striuri rubrae“ și cele mai vechi sunt albe – „striuri albae.”

Tratamentul vergeturilor a fost o provocare și au fost studiate diferite modalități. Acestea includ retinoizi topici (Retin A), microdermabraziune, lumină intensă pulsată (IPL) și refacerea pielii cu laser fracționat. Deși se crede că striurile sunt rezultatul rupturii și defragmentării colagenului în timpul întinderii pielii, până de curând, puține tratamente au vizat de fapt cauza principală a formării striurilor, colagenul deteriorat din stratul dermic.

În plus, tratamentele laser nu sunt sigure pentru persoanele cu tonuri de piele mai închise. Carboxiterapia este singurul tratament disponibil atât pentru vergeturi vechi, cât și pentru cele noi, care repară vizibil colagenul spart și este sigur pentru toate tipurile de piele. Carboxiterapia determină formarea de colagen nou și ulterior îngroașă pielea, pentru a îmbunătăți aspectul vergeturilor prin reconstruirea matricei de colagen.

Pentru ce sunt bune injecțiile cu dioxid de carbon?

  • Diminuează aspectul vergeturilor vechi și noi;
  • Ameliorează celulita;
  • Reduc stratul de grăsime;
  • Diminuează cearcănele colorate;
  • Reîmprospătează pielea, estompând ridurile;
  • Stimulează creșterea părului în cazul alopeciei;
  • Diminuează aspectul cicatricilor.

Cum se fac injecțiile?

Cu ajutorul unor ace foarte fine se administrează subcutanat sau în stratul adipos o cantitate de dioxid de carbon în funcție de volumul zonei tratate, stimulând organismul să creeze noi vase de sânge și oxigenând astfel zona tratată. Un dispozitiv reglează debitul de dioxid de carbon, timpul de injectare și monitorizează procentajul dozei administrate. Carboxiterapia nu este toxică, prin urmare nu ai de ce să-ți faci probleme că ar avea efecte secundare sistemice, cu excepția unei usturimi tranzitorii în momentul injectării. Durerea este cauzată de ruperea septurilor fibroase și aderențelor în momentul distensiei create de injectarea de CO2. După procedură se face un masaj moderat pentru împrăștierea uniformă a gazului, iar la Clinica Dr. Cristina Bejan se recomandă o ședință de drenaj limfatic imediat după intervenție, pentru eliminarea rapidă din circulație a toxinelor. De asemenea, se recomandă mișcare 10-20 minute, cel mai simplu, mers pe jos în pas vioi.

Ca efecte secundare, pot apărea echimoze izolate, la punctele de injectare.

Pentru o terapie completă sunt necesare 6 – 10 ședințe, una sau două pe săptămână, efectele fiind vizibile după primele 2 săptămâni.

Injecțiile cu dioxid de carbon pot fi folosite oriunde la nivelul corpului, cu rezultate bune și fără efecte secundare.

Totuși, din cauza senzației de durere din momentul injectării, nu recomandăm carboxiterapia la nivelul zonei mandibulare, mai ales persoanelor cu un prag scăzut la durere.

Deși majoritatea pacientelor, după prima ședință spun că nu vor mai repeta procedura, când se uită în oglinda – după 2-3 zile – și văd rezultatul, se întorc și pentru următoarele ședințe.

Ca orice metodă estetică, carboxiterapia nu este un panaceu.

Este indicat să fie folosită în combinație cu alte tipuri de tratamente. Asocierea cu mezoterapie, terapie-vampir și peeling sau PRX33 vă poate reda frumusețea și strălucirea pielii din adolescență.