Rinoplastie


Rinoplastie – Este o intervenție chirurgicală care îmbunătățește aspectul și proporțiile nasului pacientului

Rinoplastie

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală care îmbunătățește aspectul și proporțiile nasului pacientului.

În același timp, este cea mai sigură, eficientă și rapidă modalitate prin care se îmbunătățește în mod considerabil armonia trăsăturilor faciale. Acest fapt are o valoare emoțională foarte mare, deoarece majoritatea celor care suferă de defecte fizice ale nasului tind să aibă o încredere scăzută în propria persoană, ceea ce îi face să se autoizoleze social și profesional.

Un nas prea mare, prea mic, prea încovoiat, prea ascuțit, prea „borcănat” ori prea turtit poate constitui un generator de complexe pentru multe persoane.

Datorită evoluției chirurgiei estetice din ultimii ani, aceste neplăceri și complexe pot fi remediate, rinoplastia fiind una dintre cele mai solicitate și obișnuite operații.

Nasul, prin situarea sa în centrul feței, este cel care atrage atenția încă din primele momente ale interacțiunii între două persoane, astfel încât orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanță a dimensiunilor sau formei sale cu restul feței va fi sesizată imediat de interlocutor.

Există mai multe tipuri de rinoplastie, iar decizia asupra operației ține de particularitățile fiecărui pacient.

Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate există rinoplastia totală, intervenție realizată atât la nivelul structurilor cartilaginoase, cât și la al celor osoase.

Rinoplastia parțială este o intervenție doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase. De exemplu, în cazul în care pacientul are o proemenință a vârfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoașă inestetică, pentru vârful nasului nefiind necesare corecții.

Din punctul de vedere al numărului de intervenții la nivel nazal, există rinoplastie primară, atunci când nasul nu a mai suferit corecții, aceasta fiind prima operație la nas.

Rinoplastia secundară se realizează în cazul în care pacientul a mai făcut o operație de corecție a nasului (fie în urma unui traumatism, fie tot o intervenție în scop estetic sau funcțional).

Există nasuri care au diformități importante sau sunt modificate în urma unor defecte congenitale sau traumatisme grave, iar în aceste cazuri sunt necesare mai multe intervenții pentru obținerea unui aspect cât mai estetic și a unei simetrii.

Prin rinoplastie se pot corecta dimensiunile nasului (lungime, lățime, proiecția vârfului), imaginea sa de profil (cocoașa inestetică sau alte deformări ale conturului), forma nărilor.

Cine poate beneficia de rinoplastie?

În cazul rinoplastiei realizate în scop estetic, pot beneficia de această operație doar persoanele care au depășit perioada pubertății, în general peste 18 ani, când procesul de creștere al nasului este considerat încheiat, iar pacientul are discernământul necesar.

În ce constă operația de rinoplastie?

Există două metode de realizare a operației de rinoplastie: metoda deschisă (cea mai des utilizată) și metoda închisă, aplicabilă doar la număr redus de cazuri, ce necesită corecții minore.

În rinoplastia deschisă se va efectua o incizie la nivelul columelei (porțiunea vizibilă ce desparte narinele) și câte o incizie pe interiorul narinelor permițând vizibilitatea directă a structurilor ce urmează a fi corectate.

În cazul metodei închise, incizii se fac doar pe interiorul narinelor, motiv pentru care nu există o vizibilitate directă a structurilor interne ale nasului. De aceea, această intervenție este aplicabilă în puține cazuri, cu defecte minore.

Operația de rinoplastie durează în medie 1-2 ore și se realizează sub anestezie locală sau generală.

Cât durează perioada de recuperare?

După operație se vor introduce în ambele nări niște pansamente speciale, cu rol de a împiedica sângerările postoperatorii. Pansamentele vor fi scoase la 24-40 ore, timp în care pacientul nu va putea respira pe nas. Pentru menținerea formei se vor aplica o atelă și un pansament în formă de fluture la nivelul nasului, care vor fi menținute cel puțin 7 zile.

În urma operației, vor apărea echimoze și edeme importante în jurul ochilor, mai ales dacă s-a intervenit pentru corecția oaselor nazale.

Recuperarea în urma operației de rinoplastie durează, în medie, 2-3 săptămâni.

Principalele recomandări după operație vizează repausul fizic în primele 2-3 săptămâni postoperator, urmat de o reluare treptată a activităților fizice cotidiene și a sportului (la aproximativ două luni postoperator), protejarea de frig și de soare, dar și evitarea loviturilor la nivelul nasului, dormitul cu nasul în pernă, purtarea ochelarilor.

Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil după aproximativ 6 luni – 1 an.