Implanturile mamare pentru modificarea formei sânilor reprezintă una dintre cele mai cerute intervenții estetice.
Procedeul se adresează tuturor femeilor care își doresc modificarea dimensiunilor sau formei sânilor, corectarea unor asimetrii mamare, a ptozei sau, mai grav, a unor sechele sau malformații congenitale.
Intervenția chirurgicală de implant mamar constă în introducerea unui implant (proteză) într-un buzunar creat la nivelul sânului.
Sânii voluptuoși au reprezentat întotdeauna un simbol al senzualității și feminității, motiv pentru care, în prezent, multe dintre femei aleg să își modifice forma și mărimea sânilor cu ajutorul implanturilor mamare.
Nu există nicio dovadă științifică că utilizarea implanturilor mamare ar favoriza apariția cancerului de sân, astfel că operația de mărire a sânilor era considerată safe, fiind una dintre cele mai solicitate intervenții practicate în scop estetic, atât pe plan mondial, cât și în țara noastră.
Înainte de a decide că doriți să vă măriți sânii, ar trebui să fiți conștiente că, în ultimii ani, s-a descoperit că mărirea sânilor prin implanturi nu mai este chiar safe datorită asocierii între implanturile mamare și un tip neobișnuit de cancer celular al sistemului imunitar. Se numește limfom anaplazic cu celule mari asociat implantului mamar (BIA-ALCL).
Un număr mic de femei care au avut implanturi mamare au dezvoltat BIA-ALCL în țesutul cicatricial din jurul implanturilor lor mamare.
Unele femei au raportat, de asemenea, că au alte simptome după operația de implant mamar, cum ar fi oboseală, anxietate și dureri articulare. Aceasta este uneori cunoscută sub numele de boala implantului mamar.
GOV.UK are mai multe informații despre simptomele denumite uneori boală de implant mamar.
Mărirea sânilor este, în primul rând, o decizie personală, și nu una medicală, atât timp cât nu există malformații sau afecțiuni mamare. Îmbunătățirea aspectului glandei mamare poate crește încrederea de sine a persoanei în cauză. Cunoașterea cât mai exactă a posibilităților tehnologice și medicale, a avantajelor, dezavantajelor, a riscurilor și a implicațiilor operației de implant mamar este primul și cel mai important pas în vederea luării unei decizii informate în acest sens.
Chirurgul și personalul medical vă pot oferi informații și recomandări obiective, membrii familiei vă pot spune părerea lor asupra a ceea ce ar trebui să faceți, dar doar dvs. veți lua decizia măririi sânilor.
Tipuri de implanturi mamare
În funcție de materialul din care sunt confecționate, există două tipuri principale de implanturi mamare: implanturi cu ser fiziologic și implanturi pe bază de silicon.
Implanturile mamare cu ser fiziologic au fost în trecut principala metodă de mărire a sânilor. Principalul avantaj al acestora era faptul că, în cazul în care apărea o ruptură, serul putea fi absorbit fără probleme de către organism. Senzația mai puțin naturală la palpare, zgomotul de apă gâlgâită, riscul de apariție a unor cute și posibilitatea diminuării în volum au scăzut popularitatea acestor tipuri de implanturi.
Implanturile cu silicon sunt cele mai moderne și mai utilizate implanturi mamare la ora actuală. Pot fi cu suprafață netedă sau cu suprafață rugoasă. Cele cu suprafață netedă sunt mai predispuse la contracție capsulară, dar nu au existat cazuri de asociere cu BIA-ALCL.
Toate cazurile de BIA-ALCL au fost asociate cu implanturile cu suprafață rugoasă. Acestea conțin la exterior un înveliș de silicon, iar la interior gel siliconic, care nu se împrăștie dacă învelișul este deteriorat. În plus, implanturile cu silicon sunt plăcute la atingere și dau senzația unei glande mamare naturale.
Important!
Operația de implant mamar/mărire de sâni îmbunătățește aspectul fizic, dar asta nu înseamnă că va îmbunătăți și alte aspecte personale sau emoționale ale persoanei implicate.
Candidatele perfecte pentru operația de implant mamar/mărire de sâni:
- consideri că ai sânii prea mici;
- consideri că sânii tăi sunt asimetrici;
- consideri că sânii tăi s-au lăsat în urma nașterii sau a alăptării;
- consideri că sânii tăi s-au lăsat după ce ai ținut o cură de slăbire;
- ai peste 18 ani;
- ai așteptări realiste față de finalitatea procedurii;
- nu ești însărcinată și nu alăptezi;
- nu ai nicio infecție în corp.
Intervenția de implant mamar/mărire de sâni durează aproximativ 1,5 – 2,5 ore și necesită, de regulă, anestezie generală. În anumite cazuri se poate folosi și anestezia locală, cu sedare intravenoasă.
După operație, pacienta va rămâne internată o zi sau poate fi externată în seara intervenției, în funcție de evoluție și de cele convenite preoperator.
Implantul mamar se introduce într-un buzunar creat printr-o incizie ce poate fi:
- la nivelul șanțului mamar – este una dintre cele mai folosite tehnici, iar marele avantaj al acestei metode este ușurința pentru scoaterea și înlocuirea implanturilor;
- trans-areolară – presupune o incizie semicirculară, exact pe marginea inferioară a areolei, dar nu orice pacientă este candidată potrivită pentru acest tip de intervenție, ci doar cele care au areole mai mari.
Buzunarul în care se introduce implantul mamar poate fi submuscular sau subglandular:
Submuscular – sub mușchiul mare pectoral. Acesta va fi ridicat din zona sa de inserție și va acoperi implantul pe aproximativ 2/3 din dimensiuni.
Subglandular – în spațiul dintre glanda mamară și mușchi.
Condiția esențială în acest caz este prezența unei glande mamare de dimensiuni medii sau mari și a unor țesuturi cu grosime suficientă cât să permită acoperirea corectă a implantului.
Oricum, atât locul de inserție, cât și tipul de incizie, dimensiunea și forma implantului vor fi stabilite împreună cu tine, la consultația preoperatorie, în urma efectuării unor măsurători ale sânului și toracelui.
După intervenția de mărire a sânilor urmează procesul de recuperare prin care poți trece ușor, fără dureri, dacă urmezi instrucțiunile primite:
- nu ai voie să dormi pe burtă cel puțin 3 luni după intervenție;
- orice activitate intensă (alergare, sărituri etc) este interzisă. Acestea pot duce la ruperea cusăturilor sau dislocarea implanturilor;
- poți face duș după câteva zile, doar cu apă călduță, deoarece apa fierbinte stimulează sângerarea;
- timp de o lună și jumătate vei purta un sutien special conceput pentru recuperare;
- se evită contactul sexual pentru cel puțin 3 săptămâni;
- este recomandat să eviți fumatul după operație;
- sportul poate fi reluat după cel puțin o lună de la intervenție și asta treptat: inițial doar mișcări simple ale picioarelor, apoi trunchiul și, în final, exercițiile obișnuite;
- este interzisă orice fel de medicație fără acordul medicului chirurg.
Ce ar putea merge prost
Implanturile mamare pot provoca uneori probleme, inclusiv:
- cicatrici groase, evidente;
- sânul se simte dur, deoarece țesutul cicatricial s-a micșorat în jurul implantului (contractură capsulară);
- un implant rupt –poate provoca mici noduli sensibili (siliconoame), care sunt vizibile doar la scanările mamare; implantul va trebui îndepărtat;
- pliuri ale implantului;
- implantul se rotește în interiorul sânului, rezultând o formă anormală, mai ales în cazul implanturilor cu formă anatomică;
- ondularea implantului – se întâmplă atunci când implantul este acoperit doar de un strat subțire de țesut, care se lipește de suprafața implantului și este foarte dificil de tratat;
- probleme ale nervilor la nivelul mameloanelor – pot deveni mai sensibile, mai puțin sensibile sau complet amorțite; această problemă poate fi temporară sau permanentă;
- a nu putea alăpta sau a produce mai puțin lapte matern decât fără implanturi.
De asemenea, orice tip de intervenție prezintă un mic risc de:
- sângerări și cheaguri – cheagurile de sânge pot pune viața în pericol;
- infecție – este rară și ar trebui tratată cu antibiotice;
- o reacție alergică – la medicamente sau produse utilizate în timpul intervenției chirurgicale, cum ar fi antibiotice sau latex.
Chirurgul dumneavoastră ar trebui să vă poată spune mai multe despre aceste probleme, inclusiv cât de probabile sunt și cum vor fi corectate dacă le aveți.
Care este durata de viață a implanturilor?
Datorită evoluției tehnologiei, un implant cu silicon are o durată de viață medie de 10-15 ani, deși, din punct de vedere fizic, poate rezista și o viață întreagă. În cazul în care apar complicații, protezele trebuie însă schimbate.
Pe internet există o mulțime de informații despre înlocuirea implanturilor la fiecare 10 – 15 ani însă nu există date reale care să susțină această afirmație.
Unele femei pot avea nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare după aproximativ 10 ani, fie din cauza problemelor cu implanturile, fie din cauza faptului că sânii lor s-au schimbat în jurul implanturilor.
„În cazul în care implanturile nu te deranjează, atunci nu le deranja nici tu.”