Liposucție


Liposucția reprezintă aspirația chirurgicală, printr-o mică incizie, a grăsimii din diferite depozite adipoase inestetice

Liposucția este operația cea mai frecventă în chirurgia estetică.
O liposucțiune minimă, de maximum 300-400 mg grăsime, pe zone mici (genunchi, brațe, aripioare, bărbie dublă) nu necesită spitalizare; o liposucție importantă (scoaterea a mai mult de 500 mg) necesită o supraveghere de minimum 24 de ore.

Liposucția reprezintă aspirația chirurgicală, printr-o mică incizie, a grăsimii din diferite zone ale corpului cu depozite adipoase inestetice.

Liposucția este operația cea mai frecventă în chirurgia estetică.

  • O liposucțiune minimă, de maximum 1.500 ml grăsime, pe zone mici (genunchi, brațe, aripioare, bărbie dublă) nu necesită spitalizare;
  • O liposucție importantă (scoaterea a mai mult de 2.000 ml) necesită spitalizare și o supraveghere de minimum 24 de ore.

Liposucția se practică atunci când o acumulare de grăsime este rezistentă la dietă și la exercițiile fizice. Liposucția nu este un tratament de slăbire, ci un tratament de remodelare, deoarece elimină acumulări de grăsime localizate, de origine genetică sau consecutive unor tumori benigne dobândite, lipoamele.

Liposucția este o tehnică adaptată anumitor părți ale corpului, ca gâtul, fața posterioară a brațelor, abdomen, spate, fața externă a pulpelor, părțile laterale, talia și fața internă a genunchilor.

Operația se face sub anestezie locală pentru zonele mici sau generală când se tratează mai multe zone în aceeași ședință.

Zona care urmează a fi tratată prin liposucție se infiltrează cu o soluție specială care anesteziază și dislocă grăsimea, care este apoi aspirată prin canule speciale, branșate la un aspirator.

Imediat după operație, pot apărea echimoze, dureri locale similare unei febre musculare, edem al zonelor care au fost aspirate sau formarea de seroame.

În cazul liposucțiunilor minime, pacientul poate reveni la viața activă la două zile după intervenție, iar în caz de liposucții importante, un răgaz de 3-4 zile este necesar înainte de a relua o activitate normală. Dacă liposuctia se efectuează la nivelul membrelor inferioare este obligatoriu să efectuați mișcări active, gimnastică, mers pe jos, începând cu a doua zi portoperator, pentru a evita o tromboză-tromboflebită.

Este foarte importantă purtarea unui bandaj elastic sau a unei centuri în zonele tratate, cel puțin 3 săptămâni după liposucție, non-stop, pentru a împiedica formarea de seroame, pentru a opri sângerarea locală și pentru favoriza retracția pielii și a evita efectul de piele flască.

După două săptămâni, când se remite edemul postoperator și dispar echimozele, pierderile adipoase sunt vizibile în centimetri. Este posibil să fiți dezamăgiți, pentru că nu o să vedeți o pierdere în greutate, dar liposucția este o metodă de scădere în centimetri, nu în kilograme.

Pentru a evita recidivele și retușurile, pacienții trebuie să se supună unui regim postoperator și unor masaje care corectează iregularitățile de la suprafața pielii.

La Clinica Dr. Cristina Bejan se folosește liposucția asistată laser cu laserul Eufoton.