Lifting Facial


Liftingul facial este un termen general pentru orice procedură chirurgicală care îmbunătățește semnele de îmbătrânire gravitațională ale feței și/sau gâtului prin repoziționarea sau îndepărtarea pielii, a grăsimii și/sau a mușchilor. Semnele de îmbătrânire pe care un lifting facial le poate restaura includ:

 • Piele relaxată, care atârna pe față.
 • Ridurile și faldurile adânci dintre nas și colțurile gurii.
 • Grăsimea facială care a căzut sau lipsește.
 • Pielea căzută pe obraji și/sau maxilar (cunoscută sub numele de fălci).
 • Piele slăbită și grăsime suplimentară în gât care arată ca o „bărbie dublă”.

Liftingurile faciale sunt considerate operații cosmetice de restaurare și nu vă pot schimba fundamental aspectul sau opri procesul de îmbătrânire. De asemenea, nu pot trata ridurile superficiale, daunele solare sau neregularitățile în culoarea pielii. Liftingurile faciale sunt operații foarte individualizate, sunt unice pentru fața fiecărei persoane și pentru tipul de rezultat dorit.

Care sunt diferitele tipuri de lifting facial?

Există multe tipuri și tehnici de operații de lifting facial, în funcție de zonele vizate. Tipurile de operații de lifting facial includ:

Lifting facial traditional. O intervenție chirurgicală tradițională de lifting facial implică incizii în jurul urechilor, linia părului și sub bărbie. Un chirurg va separa pielea de țesuturile subiacente și va strânge mușchii și alte structuri de susținere ale feței și gâtului. De asemenea, chirurgul va îndepărta excesul de grăsime din gât și zona mandibulară, după cum este necesar. Chirurgul vă repoziționează apoi pielea peste față într-un mod natural și îndepărtează orice exces de piele.

Lifting facial SMAS (sistemul musculoaponevrotic superficial, stratul muscular al feței) vizează cele două treimi inferioare ale feței. În această procedură chirurgicală, chirurgul va repoziționa în special stratul muscular de la nivelul feței și al gâtului și va exciza excesul de piele și/sau grăsime din obraji și din partea inferioară a feței. Un lifting facial SMAS este o variantă a unui lifting facial tradițional.

Lifting facial în plan profund. Într-o intervenție chirurgicală cu lifting facial în plan profund, un chirurg ridică SMAS (stratul muscular al feței), grăsimea și pielea ca o singură unitate. Lifturile în plan profund se adresează în general mai multor zone ale feței în același timp.

Liftingul mediofacial tratează zona obrajilor. Deoarece în zona medie a feței există riscul crescut de lezare a nervului facial, această zonă se tratează modern prin transfer de grăsime.

Mini-lifting. Operațiile de mini-lifting se concentrează pe ridicarea pielii obrazului în direcție verticală, cu incizie doar în fața urechii, fără a fi prelungită în spatele urechii sau la nivelul scalpului. Este o intervenție chirurgicală mai rapidă și mai puțin invazivă decât alte operații de lifting facial. Chirurgii recomandă de obicei mini-liftinguri persoanelor care sunt mai tinere și au doar semne timpurii de lăsare facială.

Lifting facial cutanat. Liftingurile faciale cutanate implică numai pielea și se concentrează de obicei pe gât și pe fața inferioară.

În multe cazuri, persoanele care au un lifting facial sunt supuse altor proceduri în același timp cu operația de lifting facial, inclusiv:

 • Blefaroplastie (liftingul pleoapelor).
 • Rinoplastie (operare a nasului).
 • Implanturi faciale.
 • Ridicarea sprâncenelor.
 • Lifting facial lichid cu umpluturi dermice injectabile.
 • Întinerirea maxilarului.
 • Peeling chimic.
 • Resurfacerea pielii cu laser.

Cine poate beneficia de lifting facial?

În general, ești un bun candidat pentru operația de lifting facial dacă:

 • ești sănătos din punct de vedere fizic și nu ai o boală care să îți afecteze capacitatea de vindecare a corpului;
 • ești nefumător;
 • ești sănătos din punct de vedere mental și ai așteptări realiste pentru rezultatele liftingului facial.

Cei mai buni candidați pentru operația de lifting facial sunt acei pacienți care au semne de îmbătrânire facială, dar care au încă o oarecare elasticitate a pielii. În general, această categorie include pacienții care au între 40 și 60 de ani, deși chiar și persoanele care sunt mai tinere sau mai în vârstă decât acest interval pot fi uneori candidați pentru operație.

Riscuri

O intervenție chirurgicală de lifting facial poate provoca complicații. Unele pot fi gestionate cu îngrijire adecvată, medicamente sau corecție chirurgicală. Complicațiile pe termen lung sau permanente, deși rare, pot provoca modificări semnificative ale aspectului.

Riscurile includ:

 • Hematom. O acumulare de sânge (hematom) sub piele care provoacă umflare și presiune este cea mai frecventă complicație a intervenției chirurgicale de lifting facial. Prevenirea hematoamelor se face prin inserția tuburilor de dren pentru 2-3 zile. Formarea hematomului, care apare de obicei la 6-24 de ore de intervenție chirurgicală, este tratată prompt cu evacuarea chirurgicală pentru a preveni deteriorarea pielii și a altor țesuturi.
 • Cicatrici. Cicatricile de incizie de la un lifting facial sunt permanente, dar de obicei sunt ascunse de linia părului și contururile naturale ale feței și urechii. Rareori, inciziile pot avea ca rezultat cicatrici în relief, roșii. Injecțiile cu un medicament cu corticosteroizi, tratamente laser sau alte tratamente pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul cicatricilor.
 • Leziuni nervoase. Leziunile nervilor, deși sunt rare, pot afecta temporar sau permanent nervii care controlează senzațiile sau mușchii. Paralizia temporară a unui mușchi selectat, care are ca rezultat un aspect facial sau o expresie neuniformă, sau pierderea temporară a senzației poate dura de la câteva luni până la un an. Intervențiile chirurgicale reconstructive pot oferi unele îmbunătățiri.
 • Pierderea părului. Este posibil să te confrunți cu căderea temporară sau permanentă a părului în apropierea locurilor de incizie. Căderea permanentă a părului poate fi abordată prin intervenții chirurgicale pentru transplantul de piele cu foliculi de păr.
 • Pierderea pielii. Rareori, un lifting facial poate întrerupe alimentarea cu sânge a țesuturilor faciale. Acest lucru poate duce la necroza pielii și infecție. Necroza este tratată cu medicamente, îngrijire adecvată a rănilor și, dacă este necesar, o procedură pentru a minimiza cicatricile.

Ca orice alt tip de intervenție chirurgicală majoră, un lifting facial prezintă un risc de sângerare, infecție și o reacție adversă la anestezie. Anumite afecțiuni medicale sau obiceiuri de stil de viață pot crește, de asemenea, riscul de complicații. Următorii factori pot prezenta un risc semnificativ sau pot duce la rezultate nefavorabile, iar medicul te poate sfătui în privința oportunității unui lifting facial:

 • Medicamente sau suplimente pentru subțierea sângelui. Medicamentele sau suplimentele care subțiază sângele pot afecta capacitatea sângelui de a se coagula și pot crește riscul de hematoame după intervenția chirurgicală. Aceste medicamente includ diluanți de sânge (trombostop, Plavix, altele), aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ginseng, Ginkgo biloba, ulei de pește și altele.
 • Condiții medicale. Dacă ai o afecțiune care împiedică coagularea sângelui, nu vei putea face un lifting facial. Alte afecțiuni, cum ar fi diabetul slab controlat sau hipertensiunea arterială, cresc riscul de vindecare deficitară a rănilor, hematoame și complicații cardiace.
 • Fumatul crește semnificativ riscul de nevindecare a rănilor, hematoame și pierderea pielii după un lifting facial.
 • Fluctuația greutății. Dacă ai un istoric de creștere și scădere în greutate repetată – factori care afectează forma feței și starea pielii – rezultatul intervenției chirurgicale poate să nu fie satisfăcător sau poate fi satisfăcător doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Cum te pregătești

Inițial, vei vorbi cu un chirurg plastician despre un lifting facial. Vizita va include, cel mai probabil:

 • Istoric medical și examinare. Pregătiți-vă să răspundeți la întrebări despre afecțiuni medicale anterioare și actuale, intervenții chirurgicale anterioare, intervenții chirurgicale plastice anterioare, complicații ale intervențiilor chirurgicale anterioare, antecedente de fumat și consum de droguri sau alcool. Chirurgul dumneavoastră va face un examen fizic, poate solicită înregistrări recente de la medicul dumneavoastră sau poate comandă o consultație cu un specialist dacă există îngrijorări cu privire la capacitatea dumneavoastră de a fi supus unei intervenții chirurgicale.
 • Revizuirea medicamentelor. Furnizează numele și dozele tuturor medicamentelor pe care le iei în mod regulat, inclusiv medicamentele eliberate pe bază de rețetă, medicamentele fără prescripție medicală, medicamentele pe bază de plante, vitaminele și alte suplimente alimentare.
 • Examen facial. Chirurgul tău plastician îți va face fotografii ale feței din diferite unghiuri și fotografii de prim-plan ale unor caracteristici. Chirurgul îți va examina, de asemenea, structura osoasă, forma feței, distribuția grăsimii și calitatea pielii pentru a determina cele mai bune opțiuni pentru operația de lifting facial.
 • Așteptări. Chirurgul îți va pune întrebări despre așteptările tale cu privire la rezultatele unui lifting facial. Te va ajuta să înțelegi cum un lifting facial îți va schimba probabil aspectul, fără a afecta ridurile fine sau asimetria naturală a feței.

Înainte de un lifting facial:

 • Urmează instrucțiunile medicației. Vei primi instrucțiuni despre ce medicamente să încetezi să iei și când trebuie oprite. De exemplu, probabil ți se va cere să întrerupi orice medicament sau supliment pentru subțierea sângelui cu cel puțin două săptămâni înainte de operație. Discută cu medicul tău despre medicamentele care pot fi luate în siguranță sau dacă doza trebuie ajustată.
 • Spală-ți fața și părul. Probabil ți se va cere să îți speli părul și fața cu un săpun germicid în dimineața intervenției chirurgicale.
 • Evită să mănânci. Ți se va cere să eviți să mănânci după miezul nopții, în noaptea dinaintea liftingului facial. Vei putea să bei apă și să iei medicamente care au fost aprobate de chirurgul tău.
 • Asigură-te că poți primi ajutor în timpul recuperării. Dacă lifting-ul se face ca o procedură în ambulatoriu, asigură-te că cineva te va conduce acasă după operație și va sta cu tine în prima noapte după intervenție.

La ce te poți aștepta

Un lifting facial se poate face într-un spital sau într-o unitate chirurgicală ambulatorie.

Înainte de procedură

Uneori, procedura se face cu sedare și anestezie locală, care amorțește doar o parte a corpului. În alte cazuri, se recomandă anestezia generală, care te face inconștient.

În timpul procedurii

În general, un lifting facial implică ridicarea pielii și strângerea țesuturilor și mușchilor subiacenți. Grăsimea de pe față și gât poate fi sculptată, îndepărtată sau redistribuită. Pielea feței este apoi redrapată peste contururile feței nou repoziționate, excesul de piele este îndepărtat, iar rana este cusută sau închisă cu bandă adezivă.

Inciziile pentru procedură depind de tehnicile care vor fi folosite și de preferințele pacientului.

Opțiunile includ:

O incizie tradițională de lifting facial începe la tâmple, în linia părului, continuă în jos și în jurul urechilor și se termină în spatele urechilor, în scalpul inferior. Se poate face o incizie sub bărbie pentru a îmbunătăți aspectul gâtului.

O incizie limitată este o incizie mai scurtă, care începe în linia părului, chiar deasupra urechii, se înfășoară în jurul urechii, dar nu se extinde până la nivelul scalpului inferior.

Incizia de lifting al gâtului începe în fața lobului urechii și continuă în jurul urechii, în scalpul inferior. De asemenea, se face o mică incizie sub bărbie.

Un lifting facial durează în general 3 până la 6 ore, dar poate dura mai mult dacă alte proceduri cosmetice sunt efectuate în același timp.

După procedură

După un lifting facial, este posibil să ai:

 • Durere ușoară până la moderată;
 • Drenajul din incizii;
 • Umflături;
 • Vânătăi;
 • Amorţeală;

Adresează-te imediat medicului dacă ai:

 • Durere severă pe o parte a feței sau a gâtului în 24 de ore de la operație;
 • Dificultăți de respirație;
 • Dureri în piept;
 • Bătăi neregulate ale inimii;

Inciziile vor fi probabil acoperite cu bandaje care asigură o presiune ușoară pentru a minimiza umflarea și vânătăile. Un tub mic ar putea fi plasat sub piele în spatele uneia sau ambelor urechi pentru a drena orice exces de sânge sau lichid.

În primele zile după operație:

 • Odihnește-te cu capul ridicat;
 • Ia medicamente pentru durere conform recomandărilor medicului;
 • Aplică pachete reci pe față pentru a calma durerea și pentru a reduce umflătura.

Programări ulterioare

Vei avea mai multe vizite la medic programate în următoarele două luni după operație. Acestea vor include următoarele:

A doua sau a treia zi după operație, chirurgul îți va îndepărta probabil tubul de drenaj, va aplica unguent antibiotic pe incizii și va pune bandaje noi pe față.

La două până la trei zile după lifting-ul feței, este posibil să treci de la purtarea de bandaje la purtarea unui bandaj facial elastic.

La aproximativ o săptămână după operație, medicul va îndepărta firele și va evalua rana.

Vizitele ulterioare vor fi probabil programate pentru a-ți monitoriza progresul.

Îngrijirea la domiciliu în primele trei săptămâni va ajuta la recuperare și va reduce la minimum riscul de complicații:

 • Urmează instrucțiunile de îngrijire a inciziilor conform recomandărilor chirurgului.
 • Nu trage de cruste care se formează pe rană.
 • Urmează instrucțiunile despre când poți începe să utilizezi șampon și săpunuri și ce tipuri poți folosi.
 • Poartă haine care se închid în față (mai degrabă decât haine care sunt trase peste cap).
 • Evită presiunea, mișcarea excesivă pe și în jurul inciziilor.
 • Evită alimentele dure, care necesită masticație viguroasă.
 • Evită utilizarea machiajului.
 • Evită activitățile sau sporturile care necesită efort mare.
 • Evită expunerea directă la soare a inciziei timp de trei săptămâni și apoi utilizează o cremă de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare.
 • Evită colorarea, decolorarea sau alte tratamente ale părului timp de cel puțin șase săptămâni.

În săptămânile de după un lifting facial, îți poți coafa părul pentru a ascunde orice semne rămase ale inciziei. De asemenea, ar fi indicat să amâni participarea la evenimente sociale majore pentru câteva luni.

Rezultate

Un lifting facial poate oferi feței și gâtului un aspect mai tineresc. Rezultatele liftingului facial nu sunt permanente. Odată cu vârsta, pielea feței poate începe să se lase din nou. În general, este de așteptat ca un lifting facial să dureze 10 ani.