Este intervenția chirurgicală estetică cu cele mai importante riscuri peri și postoperator, mai ales dacă se asociază cu liposucția.
Nu este recomandată fumătorilor. Dacă fumați, va trebui să renunțați la țigări cu 6 săptămâni înainte de operație.
Abdominoplastia îmbunătățește aspectul abdomenului și elimină excesul de piele laxă și vergeturile.
Abdominoplastia este o procedură chirurgicală prin care se elimină un exces tegumentar și de țesut adipos de la nivelul abdomenului inferior, exces denumit popular șorț abdominal.
Operația este indicată femeilor după ce au născut și pielea abdomenului nu s-a retractat corespunzător sau persoanelor care au pierdut o cantitate mare din greutatea corporală, iar mușchii și pielea și-au pierdut fermitatea. În plus, procedura este, de asemenea, potrivită pentru persoanele mai în vârstă, a căror piele și-a pierdut elasticitatea.
Abdominoplastie clasică – în cazul exceselor tegumentare importante: se va practica incizia în ancoră sau “T” invers – o incizie de-a lungul abdomenului inferior, de la spina iliacă anterosuperioară dreapta la cealaltă, pe linia de deasupra pubisului și a doua incizie perpendiculară pe prima, în mijloc, iar după excizia excesului se va repoziționa ombilicul.
Dacă excesul tegumentar este moderat se poate evita incizia perpendiculară și chiar repoziționarea ombilicului, dacă excesul este localizat mai ales în partea inferioară a abdomenului.
Mini-abdominoplastia se practică în cazul excesului tegumentar minim și presupune eliminarea acestuia printr-o incizie suprapubiană care nu necesită repoziționarea ombilicului. Se poate efectua cu anestezie locală.
Operația de abdominoplastie necesită, de obicei, anestezie generală și minimum 1-2 zile de spitalizare și de recuperare la spital. După externare, timpul de recuperare va varia de la persoană la persoană, în medie două-patru săptămâni înainte de a reveni la locul de muncă și de la trei-șase săptămâni înainte de a reveni la activitățile solicitante. Se recomandă utilizarea timp de o lună – două după intervenția chirurgicală a unui corset elastic abdominal în perioada de recuperare.
În timpul perioadei de recuperare după operația de abdominoplastie, pacientul poate simți dureri musculare locale în timpul efortului, pot apărea infecții superficiale la nivelul suturii, amorțeală, acumulare de lichid, cheaguri de sânge, cicatrici hipertrofice.
În orice caz, trebuie remarcat faptul că cicatricile formate în urma intervenției chirurgicale de abdominoplastie par mai severe în primele trei până la șase luni după intervenția chirurgicală însă după nouă luni devin mai puțin vizibile.
Este important de reținut că în fiecare caz va rămâne o cicatrice după operația de abdominoplastie, de obicei ascunsă în zona inghinală sau într-o zonă în care există deja o cută naturală.
Rezultatele operației pot fi văzute la scurt timp după procedură, dar rezultatul final se va evalua la 2-3 luni de la intervenție. Rezultatele intervenției chirurgicale pot fi păstrate pentru mulți ani, dar ele sunt influențate de diverși factori, inclusiv modificări în greutate și sarcină. Activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată sunt metoda recomandată pentru a păstra rezultatele operației pe termen lung și pentru a reduce necesitatea unei intervenții suplimentare de abdominoplastie.
Ca orice intervenție chirurgicală, și efectuarea intervenției chirurgicale de abdominoplastie include riscuri precum sângerări, infecții, acumulare de lichid, schimbări ale sensibilității în zona inciziei – de obicei o lipsă de sensibilitate, deschideri ale suturilor, necroză la nivelul pielii și schimbarea formei buricului.
Abdominoplastia prezintă riscuri importante:
Acumulare de lichid sub piele (serom)
Tuburile de drenaj lăsate pe loc după operație pot ajuta la reducerea riscului de exces de lichid. De asemenea, medicul dumneavoastră ar putea elimina lichidul după intervenția chirurgicală, folosind un ac și o seringă.
Vindecare slabă a rănilor
Uneori, zonele de-a lungul liniei de incizie se vindecă prost sau încep să se separe. Este posibil să vi se administreze antibiotice în timpul și după intervenția chirurgicală, pentru a preveni o infecție.
Cicatrici neașteptate
Cicatricea de incizie de la o abdominoplastie este permanentă, dar este plasată de-a lungul liniei bikinilor, ușor de ascuns. Lungimea și vizibilitatea cicatricii variază de la persoană la persoană.
Leziuni tisulare sau moarte
În timpul unei abdominoplastii, țesutul gras din adâncul pielii din zona abdominală poate fi deteriorat sau poate muri. Fumatul crește acest risc. În funcție de dimensiunea zonei, țesutul se poate vindeca de la sine sau poate necesita o procedură chirurgicală de retușare.
Modificări ale senzației pielii
În timpul unei abdominoplastii, repoziționarea țesuturilor abdominale poate afecta nervii din zona abdominală și, mai rar, din partea superioară a coapselor. Probabil veți simți o senzație redusă sau amorțeală. De obicei, aceasta scade în lunile de după procedură.